پایگاه رسمی پژوهشکدۀ مهرستان (مطالعات حکمرانی)

دسته‌ها
اخبار همایش‌ها و نشست‌ها

تبیین قوانین و اصول ناظر بر مسئولیت‌های فردی و خانوادگی زنان شاغل

این نشست در تاریخ ۲۷ دی ۱۴۰۱ در تالار صائب دانشکده ادبیات دانشگاه اصفهان با حضور جمعی از بانوان شاغل در این دانشگاه برگزار شد.

مدرس کارگاه، دکتر راحله کاردوانی (دبیر اندیشکده خانواده مهرستان) با اشاره به ابعاد مختلف مساله اشتغال زنان در جامعه و از منظر حکمرانی، به تبیین اهداف سیاستگذاری ایران و قوانین این حوزه پرداخت و اذعان داشت: «مهمترین موضوع در میان شبکه مسائل زنان شاغل، نحوه مواجهه و نسبتی است که این زنان به صورت فردی و یا جمعی با سیاست‌ها و قوانین این حوزه برقرار می‌کنند. بر اساس مطالعات علمی و شواهد متعدد میدانی، زنان بر اساس نوع انتخاب‌ها، چگونگی وضعیت خانواده، شخصیت و ویژگی‌های فردی، سبک تفکر و زندگی و نوع شغل، مواجهات متفاوتی با قوانین یکسان داشته‌اند و این تفاوت‌ها نشان می‌دهد زنان شاغل به ویژه مادران شاغل می‌توانند با تغییر برخی رویکردهای خود در زندگی، معضلات پیرامونی را کاهش داده و کارآمدی خود را در دو حوزه اشتغال و خانواده افزایش دهند.»

دسته‌ها
اخبار مقالات

به‌گزینی نهاد متولی نظام حکمرانی خانواده در جمهوری اسلامی ایران

چکیده مقاله

یکی از مباحث مهم در حوزه خانواده که در سال‌های اخیر در کشور مطرح بوده، تعیین ساختاری برای حمایت از خانواده و کمک به تحکیم بنیان خانواده در کشور است اما هنوز پاسخ مناسب و قانع‌کننده‌ای برای آن ارائه نشده است. این پژوهش به دنبال اصلاح نظام حکمرانی خانواده از طریق تعیین و یا ایجاد ساختاری است که به‌عنوان متولی فرایند فعالیت نماید. پژوهش حاضر کاربردی است و به روش آمیخته (کیفی-کمی) انجام شده است. در بخش کیفی، ضمن آسیب‌شناسی نظام حکمرانی خانواده با روش مدل سیستم مانا (VSM)، مصاحبه‌های نیمه ساختاریافته عمیق با ۲۵ نفر از خبرگان که به‌صورت نمونه‌گیری هدفمند انتخاب شده بودند، به‌منظور شناسایی ساختارهای پیشنهادی نهاد متولی نظام خانواده صورت گرفت و با استفاده از روش تحلیل محتوا، ساختارهای پیشنهادی شناسایی شد. در بخش کمّی، ساختارهای پیشنهادی شناسایی شده در قالب یک پرسشنامه و با هدف اولویت‌بندی آن‌ها به خبرگان عرضه شد و پس از آن با روش تاپسیس (TOPSIS) اولویت‌بندی انجام شد. نتایج نشان‌دهنده این است که از بین ۹ ساختار پیشنهادی در اولویت اول، سازمان راهبری خانواده ذیل مجمع تشخیص مصلحت نظام یا شورای عالی انقلاب فرهنگی است که فراقوه‌ای بوده و ثبات رویکرد بیشتری در آن نمایان است و در اولویت بعدی سازمان ملی خانواده (معاونت ریاست جمهوری) است که ضمانت اجرایی در آن مشهودتر و قابل تحقق‌تر است.
 

کلیدواژه‌ها: نظام حکمرانی خانواده، خانواده، تاپسیس، مدل سیستم مانا

دریافت متن کامل مقاله

دسته‌ها
کتاب‌ها

مدل‌سازی اجتماعی

«مدل» بازنمایی قابل فهم‌تری از واقعیت موجود است. مدل‌سازی زمانی مورد استفاده قرار می‌گیرد که محقق به منظور حل مسئله‌ای از دنیای واقعی یا ارائه یافته‌هایش، تصویری از ارتباط میان مفاهیم را به نمایش می‌گذارد، تصویری که در حد فهم و درک مخاطب بوده و ابزاری برای ارتقاء قدرت تحلیل و تفکر و اتخاذ مناسب‌ترین تصمیمات است.
مدل‌ها، انواع گوناگونی داشته و کاربردهای حیاتی متنوع و فراوانی در همه زمینه‌های علوم و فناوری دارند؛ اما به‌کارگیری آن‌ها در مسائل فرهنگی و اجتماعی جامعه که از قضا تعداد متغیرهای درگیر زیاد و ارتباطات پیچیده هستند، کم‌رنگ می‌‌باشد. این تک‌نگاشت با مروری بر مفاهیم مدل‌سازی، انواع مدل‌ها، فرایندها و کاربردها راهنمایی برای استفاده از این ابزار به‌ویژه در مسائل فرهنگی و اجتماعی است.

جهت تهیۀ کتاب «مدل‌سازی اجتماعی» و سایر کتاب های منتشر شده در واحد نشر مهرستان می‌توانید به سایت book.mehrstan.ir مراجعه کنید و یا با شماره تلفن‌های ۳۲۳۶۸۷۵۵-۰۳۱ و ۰۹۳۷۰۰۱۲۹۰۰ (انتشارات مهرستان) تماس حاصل فرمائید.