پایگاه رسمی پژوهشکدۀ مهرستان (مطالعات حکمرانی)

دسته‌ها
اخبار

دیدار با معاونت پژوهش و فناوری دانشگاه اصفهان

به گزارش روابط عمومی پژوهشکدۀ مهرستان، اعضای شورای سیاست گذاری پژوهشکده در جلسه‌ای با حضور معاون پژوهش و فناوری دانشگاه اصفهان به معرفی پروژه‌ها و فعالیت‌های اجرایی پرداختند.
دکتر طیب نیا رئیس پژوهشکده مهرستان پس از معرفی پژوهشکده و مراکز تابعۀ آن به بیان نقش اندیشکده‌ها و پژوهشکده‌ها در سطح دنیا و کشور پرداختند و مدیران اندیشکده‌های توسعه مدیریت ، تربیت و مدلسازی و خط مشی پژوهی مهرستان فعالیت‌های انجام شده خود را بیان کردند.
در ادامه اقای دکتر امیری معاون پژوهش و فناوری دانشگاه اصفهان از فعالیت‌ها و اقدامات صورت گرفته در پژوهشکده ابراز خشنودی نموده و نقطه نظرات خود را ایراد نمودند.

دسته‌ها
اخبار

کسب رتبه سوم اندیشکده خانواده در رویداد ملی نوآیند

رویداد نوآیند به همت گروه آینده پژوهی معاونت حکمرانی مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی در نیمه دوم سال ۱۴۰۰ طراحی گردید. به منظور جریان‌سازی و آشنایی پژوهشگران با ادبیات این حوزه، پیش نشست‌هایی در اصفهان، قم و تهران برگزار گردید که پژوهشکده مهرستان یکی از میزبانان این نشست‌ها در اوایل اسفند ۱۴۰۰ بود.

✍️ در این رویداد حدود ۴۸۰ تیم از سراسر کشور ایده‌های خود را در رابطه با مسائل نوآیند به دبیرخانه رویداد ارسال نمودند. در مرحله نخست نیمی از ایده‌ها از دور رقابت خارج گردید. پس از آن با اختصاص منتور به گروه‌ها، ایده به صورت دقیق‌تری مورد بازبینی و اصلاح قرار گرفت و نهایتاً ۳۳ ایده در شش گروه به مرحله پایانی راه پیدا نمود.

✨ از میان ایده‌های راه یافته به مرحلۀ پایانی دو ایده از پژوهشگران مهرستانی وجود داشت که یکی با عنوان “شکست حاکمیت در تربیت رسمی و عمومی” ذیل گروه مسائل فرهنگی اجتماعی توسط رامین اسلامی و محمدجواد متقی‌منش و دیگری با عنوان “جامعه‌ناپذیری و شورش نوجوانی” ذیل گروه مسائل زنان و خانواده توسط خانم دکتر راحله کاردوانی و خانم دکتر خرمی مطرح شده بودند.
در طی دو روز نخست این بوت کمپ که در اردوگاه شهید باهنر تهران برگزار شد، تیم‌ها با منتورهای تخصصی در حوزه‌های مختلف و کارگاه‌هایی که برگزار می‌شد به تکمیل و اصلاح ایده‌هایشان تا سطح راهبردپردازی مشغول اندیشه‌ورزی بودند و صبح روز سوم نیز ارائه نهایی انجام و تیم‌های برتر معرفی و مورد تشویق قرار گرفتند.

🏆هر دو تیم نامبرده راه یافته به مرحله پایانی رتبه سوم را به خود اختصاص دادند.

دسته‌ها
اخبار همایش‌ها و نشست‌ها

سمینار تخصصی سیاست پژوهی

سمینار تخصصی سیاست پژوهی همراه با کارورزی تحلیلی در موضوع «رصد موفقیت سیاست‌های افزایش فرزندآوری در جهان» در تاریخ ۲۸ اردیبهشت ۱۴۰۱ در آستانه روز ملی جمعیت از سوی اندیشکده خانواده با حضور آقای دکتر رسول صادقی (دانشیار جمعیت شناسی دانشگاه تهران و نایب رئیس انجمن جمعیت شناسی ایران) و خانم دکتر فضیله دادور خانی (استاد تمام دانشگاه تهران و عضو وابسته دانشگاه یورک کانادا) برگزار شد.

در این نشست، به طرح و بررسی موضوعات «چرایی و چگونگی سیاست پژوهی، تحلیلی بر سیاست‌های مشوق فرزندآوری در ایران و جهان، رصد تجارب بین‌ا­المللی؛ عوامل و بسترهای موفقیت سیاست‌ها، بافتار اجتماعی – فرهنگی و تصمیم‌سازی در حوزه جمعیت و جغرافیای جمعیت و جنسیت در ایران و ارتباط آنها با سیاست‌های مشوق فرزندآوری» پرداخته شد.

به گفته دکتر صادقی؛ تغییرات جمعیتی و هر آنچه با آن مرتبط است، همگی امروزی را ساخته‌اند که در مقایسه با گذشته به نظر بیگانه می‌آید و آینده‌ای را می‌سازند که با امروز غریبه خواهد بود. جمعیت با خرده نظام‌های اجتماعی مانند اقتصاد، نیروی کار، فرهنگ و … ارتباط گسترده‌ای دارد و حامل مسائل نوپدیدی است که باید مورد توجه سیاست‌گذاران باشد.

همچنین ایشان به تفصیل، به بررسی ابعاد مهم در سیاست پژوهی و چارچوب مفهومی آن، پیشران های کلیدی تغییرات جمعیتی، روندهای جهانی تحولات جمعیتی، ابعاد واگرایی دانش و عمل (سیاست) و مباحث مهم دیگر پرداخت و اثربخشی سیاست‌ها، نمونه‌های موفق و موانع موفقیت در سیاست‌گذاری جمعیت را مورد اشاره قرار داد.

دکتر دادور، متخصص در تحلیل جغرافیای جنسیت و جمعیت نیز به تحلیل مسئله جمعیت از دو دریچه چالش و فرصت پرداخت و کشورهای مختلف را در این مسئله مورد مقایسه قرار داد. در این راستا شاخص‌های اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی، توسعه انسانی و توسعه جنسیتی بررسی و تحلیل گردید.